CPU لپ تاپ با CPU کامپیوتر تفاوت های زیادی دارد اما به دلیل شباهت ظاهری و همچنین سوکت های CPU لپ تاپ و کامپیوتر ، خیلی ها فکر میکنند که میشود CPU لپ تاپ رو با CPU کامپیوتر عوض کرد . حالا در این پست قصد دارم این مسئله را مشخص و روشن کنم که اگه یک کامپیوتر با پردازنده Core i5 داشتید و یه لپ تاپ هم با پردازنده Core i5 ، می تونید با هم دیگه تعویضشان کنید یا نه ؟ اصلا تفاوت CPU لپ تاپ با CPU کامپیوتر رومیزی در چیست ؟

CPU لپ تاپ قابل تعویض
CPU لپ تاپ به چند دسته تقسیم میشود :
از چند بعد میشود به این مسئله نگاه کرد :
■ دو مدل CPU لپ تاپ داریم : یکی CPU لپ تاپ جدا شدنی ( سوکت خور ) و یکی هم CPU لپ تاپ لحیم شده یا Embedded
■ دو مدل CPU لپ تاپ داریم : یکی CPU لپ تاپ تولید شرکت اینتل و یکی هم تولید AMD
■ چند مدل CPU لپ تاپ تولید اینتل داریم : از سلرون و پنتیوم تا core i5 , core i3 و core i7( پردازنده های استفاده شده در لپ تاپ بیشتر تولید اینتل هست )
CPU لپ تاپ جدا شدنی هم آن پردازنده ای هست که داخل سوکت قرار می گیرد مثل CPU کامپیوتر . این مدل CPU لپ تاپ را میشود تعویض کرد . اما CPU لپ تاپی که به صورت لحیم شده هست را نمیشود تعویض کرد . برای مثال چیپ گرافیک لپ تاپ هم ، به صورت لحیم شده هست و امکان تعویض آن وجود ندارد . چیپ گرافیک Nvidia یه لپ تاپ رو در شکل زیر می بینید که به صورت Embedded هست ( شماره 1 ) و در کنار آن سوکت CPU لپ تاپ دیده میشود ( شماره 2 ) .

سوکت CPU لپ تاپ و چیپ لحیم شده گرافیک
بعضی از پردازنده های لپ تاپ که داخل سوکت جا می گیرند مثل شکل بالا را میشود تعویض کرد ( البته با مدل لپ تاپی خودش ) چون از سوکت در می آیند . اما CPU لپ تاپ را نمیشود با CPU کامپیوتر تعویض کرد و دلیلش را در ادامه میگوییم .
CPU لپ تاپ در مقابل CPU کامپیوتر
تمام تفاوت های موجود بین CPU لپ تاپ و پردازنده کامپیوتر به تفاوت های ظاهری لپ تاپ و کامپیوتر بر میگردد ، کیس شما شاید 3 یا 4 تا فن داشته باشه اما لپ تاپ یک فن دارد ، بالا ی پردازنده کامپیوتر فن وجود دارد اما CPU لپ تاپ فن ندارد بلکه در کنا آن فن وجود دارد . لپ تاپ با باتری هم می تواند کار کند اما کامپیوتر نه ، لپ تاپ قابل حمل و کوچک است اما کامپیوتر نه . همه این حرفها را زدیم که بگوییم لپ تاپ اگه قرار باشد اسم آن لپ تاپ باشد ، باید با باتری کار کند ، باید کوچک باشد، باید قابل حمل باشد که همه این موارد خلاصه یک ربطی به نوع پردازنده دارد . در واقع CPU لپ تاپ نباید بیش از یک حدی بزرگ باشد ، نباید بیش از یک حدی گرم باشد . اگه قرار باشد گرم باشد باید یا تعداد فن را زیاد کرد یا یه فن بالا سر CPU لپ تاپ تعبیه بشود که باعث افزایش قطر لپ تاپ میشود .
بعبارتی دیگر ولتاژ ، جریان و کلاک پالس بیشتر ، یعنی حرکت بیشتر الکترون و این یعنی تولید گرما و استهلاک . دلیل اینکه CPU لپ تاپ نمی تواند بیش از حدی ولتاژ هسته و یا کلاک پالس داشته باشه همین است، چون گرم میشود و به دلیل محدودیت فضا نمی توانیم خنکش کنیم . پس به طور کلی می توانیم بگوییم هر چیزی که باعث گرم شدن CPU لپ تاپ میشود ، در CPU کامپیوتر خیلی محدودیت به شمار نمیرود مثل ولتاژ کاری ، فرکانس کاری و توان مصرفی . تفاوت اصلی CPU لپ تاپ با پردازنده دسکتاپ هم در همین موردها خلاصه میشود .
چرا تعویض CPU لپ تاپ با CPU کامپیوتر امکان پذیر نیست ؟
گفتیم که فرکانس کاری ، ولتاژ کاری و توان مصرفی CPU لپ تاپ با CPU کامپیوتر فرق دارد . الان اگر به صفحه انواع پردازنده های corei7 بروید ، می بینید که پردازنده های دسکتاپ را از پردازنده های لپ تاپ جدا کرده اند ( پردازنده های لپ تاپ رابا عنوان Mobile Processors مشخص کرده اند ) .. به ستون TDP در پردازنده های دسکتاپ دقت کنید ، بعد به همین ستون برای پردازنده های لپ تاپ نگاه کنید . TDP برای CPU لپ تاپ خیلی کمتر است . کمیت های ولتاژ ، تهداد هسته ، مقدار کش ، نوع سوکت و … با هم فرق دارند .
■ هر قطعه الکترونیکی برای کار کردن احتیاج به ولتاژ تغذیه دارد ، برای این کار میان یه پایه تغذیه مثبت و یه پایه تغذیه منفی در نظر میگیرند . در CPU لپ تاپ هم همینطور است در CPU کامپیوتر هم به همین شکل . اما جای این دو پایه در هر قطعه متفاوت هست مگر اینکه از یه خانواده نزدیک به هم باشند.
پایه های ورودی کلاک ، ورودی دیتا ، خروجی دیتا و … همه و همه در CPU لپ تاپ با همین پایه ها در CPU کامپیوتر فرق دارد . مثلا در CPU لپ تاپ پایه شماره 21 ( عدد فرضی ) پایه ورودی دیتا هست اما در CPU کامپیوتر همین پایه شماره 21 شاید خروجی دیتا باشد . پس نمیشود CPU لپ تاپ رو با CPU دسکتاپ عوض کرد حتی اگه سوکت هاشون شبیه به هم باشند یا تعداد پایه هاشان یکسان .
حال فرض کنید پایه ها هم شبیه به هم و سوکت هم شبیه به هم . در این حالت هم باز نمیشود جابجا کرد . ببینید ، CPU لپ تاپ با فرکانس خاص خودش و روی مادربوردی که صرفا برای استفاده در لپ تاپ طراحی کردند کار میکند ، با رم و کنترل کننده حافظه مخصوص به خودش درست کار می کند . پس حتی اگه پایه ها و سوکت CPU هم تطابق داشته باشند ، به دلیل نا هماهنگی قطعات دیگه روی مادربورد ، CPU لپ تاپ نمی تواند به اصطلاح Match بشود و به درستی کار کند .
اگر قصد دارید از CPU لپ تاپ خودتان روی کامپیوتر رومیزی تان استفاده کنید ، باید تمام قطعات لپ تاپ رو روی کیس تان ببندید . یعنی مادربورد لپ تاپ رو روی کیس ببندید که کار آسانی نیست .
اطلاعات بیشتر | |
---|---|
امتیاز شما: | |
امتیازات: | 2 |
متوسط امتیازات: | 0 |
تعداد بازدید: | 1280 |
کلمات کلیدی: |
|
ایجاد: | 29.11.2014 |
بروزسانی: | 29.11.2014 |